Aktuellt 2024

Konstutställningar första lördagen varje månad 10-14, sker i samarbete med studieförbundet Unknown

Margareta Nyström vernissage 4 maj även öppet 1 juni
Daniel Olsson vernissage 6 juli även öppet 3 augusti

Jessica Lenhult vernissage 7 september även öppet 5 oktober
Marita Ackeby vernissage 2 november även öppet 7 december

 

        Daniel Olsson

 • Lördag den 6 juli har Daniel Olsson från Karlskoga vernissage.

         Det blir ett kärt återseende då Daniel tidigare varit elev för Börje Eriksson på estetiska programmet och på Karlskoga Folkhögskola där Carin Sjöblom Eriksson arbetade. Förutom Daniels måleri fortsätter den keramiska skulpturtutställningen i trädgården med verk av Björn Therkelsson, Peter Skallström, Anna Bergström, Gösta Gräsh och Börje Eriksson. Dessutom blir det försäljning av vedbränd brukskeramik.

 • 1 juni är det start för att visa keramiska skulpturer i trädgården tillgängligt till och med 7 september.
  Det finns en hel del skulpturer och bilden nedan visar Björn Therkelssons föl. 
   

       DSC_1518

 

 • Vernissage lördag 4 maj 10-14 med Margareta Nyström, även öppet 1 juni

  Margareta har arbetat med collage sedan 80-talet. Det började med en gallring av akvareller, som inte var bra. Men akvarellpapper är ju av god kvalitet och olika strukturer och synd att kastas. De kunde rivas eller klippas och utformas till nya bilden. I blandteknik blandas måleri med collage.Akrylmåleriet har på de senaste åren ersatts oljemåleriet av olika anledningar.

         Hennes bilder är en blandning av minnen och inre och yttre landskap och är kompositioner av detta.Margareta är född och uppvuxen i Värmland. Kom till Lidköping 1970. Under -90-00 talet bodde hon i Tidaholm och arbetade då också med litografi.

   

  Margareta Nyström finns representerad i ett flertal kommuner och landsting/regioner.

  .Margarerta- Bild till utställning

 • Vernissage lördag 2 mars 10-14 med Käthy Nilsson, även öppet 6 april
   Käthy Nilsson från Säffle visar bilder som handlar om ljus och mörker, inuti och utanpå, samt nära ting och miljöer i sin omgivning.Hon målar med olja på olika underlag, mest på papper och provar sig försiktigt fram. Genom inbjudan till utställningen i Väla känner hon en nystart på måleriet efter att under trettio år arbetat på Värmlands Museum som intendent. Är i grunden bildlärare med utbildning från Konstfackskolan. Käthy har alltid tecknat och målat från det hon var mycket liten med skogen, träden och vattnet ” i mig”.

  image0 (11)
 • Vernissage, lördag 6 januari 10-14, även öppet 3 februari

  Utställningen ”Pottpurri i brist av tid” av  David Kaleva där han visar en salig blandning av verk som bearbetar en önskan att inte tappa den konstnärliga gnistan. År 2021 skrevs således ett personligt kontrakt på att dagligen teckna, måla eller skapa någonting oavsett insatts. Ett urval av dessa kreationer presenteras nu på Mitt i Väla, ett urval bestående av exempelvis skräck, barndom, hårdrock och sömnbrist.

  David Kaleva, född 1988, har utbildats i såväl måleri som fri konst på Göteborgs konstskola och Konsthögskolan Valand. David är ursprungligen från Varberg men är numera boende med familj i Vara.

 • Kl 11 och 13 berättar David om sina bilder. 

            Även visning och försäljning av keramik.            

 

             kaleva

 

 

 

 

Hänt 2023

 • 2 december öppet 10-14.
  Kicki Rasks bilder samt keramikförsälning.
 • 11 november
  Ugnsöppning från ugnen som brändes på konstafton klockan 10.00 och för den som vill köpa något försäljning 14.00 Kicki Rask visar sina bilder i ”Konsthallen”.
 • Konstafton 4 november
  Kicki Rask visar Collage i blandteknik inne i ”konst-hallen” utställningen hänger till 2 december.
  IMG_9345 kinaugn red 9

            Börje Eriksson, Jan-Åke Andersson, Anna Bergström och Peter Skallström bränner Kinaugnen från 06.00 – 24.00 och visar keramik i växthuset.

 • 7 oktober 10-14 
  Bortom orden finns det 1000 böcker”
  Bilder av Tony Topp från Vänersnäs

 

”Inte så konstigt att hitta symboler figurer betydelser i mönster o skiftningar.
Vårt arv i generationer har givit oss den förmågan. O jag delar vad jag ser o öppnar för er att göra mig sällskap.”
Tony

 

thumbnail_5DAA5EFD-ADEB-4CBF-8AAE-B1639FAA96BC_1_201_a

 

 • 2 – 6 augusti Workshop då du kan se när vi packar och bränner ugnarna. Dessutom prova att dreja och bränna raku.

Se  program här

 

bränning

 

 • 1 juli och 5 augusti  Björn Therkelsson, Vilse Kleva.

 

Minnen från IVA – en utställning mitt i Väla

 

I november 2020 hamnade jag på IVA i Skövde med covid. Där blev jag kvar i ett par månader, varav drygt hälften i respirator, mestadels nedsövd men inte alltid medvetslös. Medvetandet fann dock andra former än de vanliga. Starka, tydliga, visioner avlöste varandra. Minnen, erfarenheter och fantasier blandade sig, inte så som psykedelisk bild vanligen gestaltas, flytande och kaotiskt, utan snarare som burlesk realism. Exempelvis återvände jag till Imatra i östra Finland, en trakt jag besökt fem år tidigare. Där fick jag uppleva händelser, inspirerade av bl.a.Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton, en gång läst i min pappas skolböcker men nu förflyttade till dagsaktuella miljöer. Drömbildernas kraft, klarhet och tydliga kopplingar till dagens verklighet inspirerade mig att göra några bilder så snart fingrarna bar. Dem kan man nu se hos Börje och Carin i Väla.

 

/Björn Therkelson

 

qrf
 • 20 augusti Mötesplats Trädgård kl. 10-17 

För vidare info se: https://www.motesplatstradgard.se/

 

          Dahlia 3

Tidigare:

Samtliga lördagar vi haft öppet har det varit keramikförsäljning av Jan-Åke Andersson, Anna Bergström, Kerstin Hovemyr, Åsa Lindqvist, Peter Skallström och Börje Eriksson.

 

 

 • 9 juli Mötesplats trädgård kl. 10-17


Mötesplats trädgård 2

 

Kom och titta på perennrabatterna, kolla in det nya växthuset och vandra runt på tomten som innehåller många sittplatser i olika trädgårdsrum bland blommorna och grillplats under ekarna. 

Tyvärr blev det för få anmälningar till workshopen den 3 juni så den blev därför inställd.

 • 3 juni Workshop 10-16 se gärna filmen nedan:

Rakubränning har sedan 1500-talet i Japan varit förknippad med tecermonier och du kan nu glasera din egen mugg en s.k. Chawan.

Det hela avslutas med att vi pratar om den japanska estetiken Wabi Sabi och den japanska tecermonin. Vi vispar och dricker matchate i koppen som du glaserat och bränt under dagen.Förutom rakubränning visning av trädgården. Det är begränsat antal på tio personer. Kostnad 600:- Under dagen bjuds på fika, enkel lunch, matchate och du får med dig din kopp som du glaserat och bränt.
             Anmälan: hilma.klasson@nbv.se  mobil: 0733838255

 

 • 6 maj

  Lördagen den 6 maj visar Mitt i Väla keramik av Anna Bergström och Börje Eriksson. Samtidigt kan man se Elisabet Larsson Malmströms stora akvareller och utställning Våtmark inne i Väla f.d. skolas hall, numera ”konsthall”.

   

  Anna Bergström är en keramiker som är bosatt i Tiveden och hennes keramik präglas av skogen och kontakten med naturen. En del av keramiken är vedeldad och har bränts i ugnarna i Väla. Skulpturerna har ofta titlar med anknytning till skogen och den brukskeramik som visas är många gånger försedd med olika mönster. Under lördagen kommer det även vara möjligt att se hur den vedeldade saltugnen sätts och framåt kvällen kommer dörren muras igen inför söndagens bränning som startar redan klockan sex på morgonen. Förutom att titta och köpa keramik kan man även smaka på Vänerabborre som rökts på morgonen.

  IMG_0845 Anna 3 skulptur

 

1 april Vernissage för Elisabet Larsson Malmström, dessutom ugnsöppning 10.00 av den mindre vedugnen som bränts av Marika Beutler och Börje Eriksson.

 

våtmark bild DSC_1058
Våtmark av Elisabet Larsson Malmström

4 februari Vernissage för Martin Hansson, Husaby som visar teckningar.
”Att teckna är för mig ett sätt att fånga en händelse man plötsligt ser oftast just i den vanliga stunden.
Människor som samtalar med varandra eller som nu förtiden med sina mobiltelefoner.
En rörelse eller ett uttryck kan göra mig intresserad att vilja gestalta.
Dessa iakttagelser har jag sedan med mig när jag gör mina skulpturer men då förvandlats till djurgestalter.
När jag tecknar går det mycket snabbt. Det är bara handen-ögat. Inte för mycket tankar på hur det blir. Sedan efter, tittar jag på teckningen och då med ett granskande öga på just teckningen och vad jag ser i den.”
Skärmavbild 2023-02-06 kl. 13.01.25

5 februari Vernissage i Säffle. Utställningen ”Skapat av eldens flammor” med Anna Bergström, Jan-Åke Andersson och Börje Eriksson. Arrangerat av Säffle Konstförening. Utställningen pågår till 19 februari. Länk till utställningen

7 januari Öppet 10-14 Konstutställning av Jan-Erik Svensson, Lundsbrunn, dessutom rakubränning på gården, de som deltog glaserade och brände en egen skål!

            rakuugn  296D62EC-1F3E-4FA7-B668-1B2888600FEF

3  december 2022 start för ”Öppet första lördagen varje månad”            

Skärmavbild 2022-11-14 kl. 08.14.29 Jan-Erik  IMG_1780Skärmavbild 2023-02-06 kl. 13.07.39

Konstafton 5 nov. 2022

Skärmavbild 2022-09-18 kl. 13.12.30