Aktuellt 2023

 

Vi har öppet i Väla första lördagen varje månad 10-14 då det är konstutställning. Vid dessa tillfällen är det dessutom keramikförsäljning av Jan-Åke Andersson, Anna Bergström, Kerstin Hovemyr, Peter Skallström och Börje Eriksson.

Arrangemangen sker i samarbete med studieförbundet Unknown

 

 • 2 september 10-14 (visas även 7 oktober)
  VernissageBortom orden finns det 1000 böcker”
  Bilder av Tony Topp från Vänersnäs

 

”Inte så konstigt att hitta symboler figurer betydelser i mönster o skiftningar.
Vårt arv i generationer har givit oss den förmågan. O jag delar vad jag ser o öppnar för er att göra mig sällskap.”
Tony

 

thumbnail_5DAA5EFD-ADEB-4CBF-8AAE-B1639FAA96BC_1_201_a

 

 • 2 – 6 augusti Workshop då du kan se när vi packar och bränner ugnarna. Dessutom prova att dreja och bränna raku.

Se  program här

 

bränning

 

 • 1 juli och 5 augusti  Björn Therkelsson, Vilse Kleva.

 

Minnen från IVA – en utställning mitt i Väla

 

I november 2020 hamnade jag på IVA i Skövde med covid. Där blev jag kvar i ett par månader, varav drygt hälften i respirator, mestadels nedsövd men inte alltid medvetslös. Medvetandet fann dock andra former än de vanliga. Starka, tydliga, visioner avlöste varandra. Minnen, erfarenheter och fantasier blandade sig, inte så som psykedelisk bild vanligen gestaltas, flytande och kaotiskt, utan snarare som burlesk realism. Exempelvis återvände jag till Imatra i östra Finland, en trakt jag besökt fem år tidigare. Där fick jag uppleva händelser, inspirerade av bl.a.Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton, en gång läst i min pappas skolböcker men nu förflyttade till dagsaktuella miljöer. Drömbildernas kraft, klarhet och tydliga kopplingar till dagens verklighet inspirerade mig att göra några bilder så snart fingrarna bar. Dem kan man nu se hos Börje och Carin i Väla.

 

/Björn Therkelson

 

qrf
 • 20 augusti Mötesplats Trädgård kl. 10-17 

För vidare info se: https://www.motesplatstradgard.se/

 

          Dahlia 3

Tidigare:

Samtliga lördagar vi haft öppet har det varit keramikförsäljning av Jan-Åke Andersson, Anna Bergström, Kerstin Hovemyr, Åsa Lindqvist, Peter Skallström och Börje Eriksson.

 

 

 • 9 juli Mötesplats trädgård kl. 10-17


Mötesplats trädgård 2

 

Kom och titta på perennrabatterna, kolla in det nya växthuset och vandra runt på tomten som innehåller många sittplatser i olika trädgårdsrum bland blommorna och grillplats under ekarna. 

Tyvärr blev det för få anmälningar till workshopen den 3 juni så den blev därför inställd.

 • 3 juni Workshop 10-16 se gärna filmen nedan:

Rakubränning har sedan 1500-talet i Japan varit förknippad med tecermonier och du kan nu glasera din egen mugg en s.k. Chawan.

Det hela avslutas med att vi pratar om den japanska estetiken Wabi Sabi och den japanska tecermonin. Vi vispar och dricker matchate i koppen som du glaserat och bränt under dagen.Förutom rakubränning visning av trädgården. Det är begränsat antal på tio personer. Kostnad 600:- Under dagen bjuds på fika, enkel lunch, matchate och du får med dig din kopp som du glaserat och bränt.
             Anmälan: hilma.klasson@nbv.se  mobil: 0733838255

 

 • 6 maj

  Lördagen den 6 maj visar Mitt i Väla keramik av Anna Bergström och Börje Eriksson. Samtidigt kan man se Elisabet Larsson Malmströms stora akvareller och utställning Våtmark inne i Väla f.d. skolas hall, numera ”konsthall”.

   

  Anna Bergström är en keramiker som är bosatt i Tiveden och hennes keramik präglas av skogen och kontakten med naturen. En del av keramiken är vedeldad och har bränts i ugnarna i Väla. Skulpturerna har ofta titlar med anknytning till skogen och den brukskeramik som visas är många gånger försedd med olika mönster. Under lördagen kommer det även vara möjligt att se hur den vedeldade saltugnen sätts och framåt kvällen kommer dörren muras igen inför söndagens bränning som startar redan klockan sex på morgonen. Förutom att titta och köpa keramik kan man även smaka på Vänerabborre som rökts på morgonen.

  IMG_0845 Anna 3 skulptur

 

1 april Vernissage för Elisabet Larsson Malmström, dessutom ugnsöppning 10.00 av den mindre vedugnen som bränts av Marika Beutler och Börje Eriksson.

 

våtmark bild DSC_1058
Våtmark av Elisabet Larsson Malmström

4 februari Vernissage för Martin Hansson, Husaby som visar teckningar.
”Att teckna är för mig ett sätt att fånga en händelse man plötsligt ser oftast just i den vanliga stunden.
Människor som samtalar med varandra eller som nu förtiden med sina mobiltelefoner.
En rörelse eller ett uttryck kan göra mig intresserad att vilja gestalta.
Dessa iakttagelser har jag sedan med mig när jag gör mina skulpturer men då förvandlats till djurgestalter.
När jag tecknar går det mycket snabbt. Det är bara handen-ögat. Inte för mycket tankar på hur det blir. Sedan efter, tittar jag på teckningen och då med ett granskande öga på just teckningen och vad jag ser i den.”
Skärmavbild 2023-02-06 kl. 13.01.25

5 februari Vernissage i Säffle. Utställningen ”Skapat av eldens flammor” med Anna Bergström, Jan-Åke Andersson och Börje Eriksson. Arrangerat av Säffle Konstförening. Utställningen pågår till 19 februari. Länk till utställningen

7 januari Öppet 10-14 Konstutställning av Jan-Erik Svensson, Lundsbrunn, dessutom rakubränning på gården, de som deltog glaserade och brände en egen skål!

            rakuugn  296D62EC-1F3E-4FA7-B668-1B2888600FEF

3  december 2022 start för ”Öppet första lördagen varje månad”            

Skärmavbild 2022-11-14 kl. 08.14.29 Jan-Erik  IMG_1780Skärmavbild 2023-02-06 kl. 13.07.39

Konstafton 5 nov. 2022

Skärmavbild 2022-09-18 kl. 13.12.30